Τριχόπτωση

Μάθετε ποια είναι τα αίτια και τα είδη της τριχόπτωσης και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Λίγα λόγια για την τριχόπτωση

Η τριχόπτωση ενοχλεί και ανησυχεί ανθρώπους σε κάθε ηλικία. Άνδρες και γυναίκες, ανησυχούν το ίδιο και αισθάνονται άσχημα και προσπαθούν με διάφορους τρόπους να βελτιώσουν την κατάσταση αυτή ή και να την διορθώσουν. Κατά το χτένισμα, το λούσιμο ή και στον ύπνο πέφτουν συγκεκριμένες ποσότητες μαλλιών, ωστόσο αυτό έως ένα συγκεκριμένο βαθμό δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, καθώς είναι οι αδύνατες τρίχες αυτές που πέφτουν, πράγμα το οποίο θεωρείται αρκετά φυσιολογικό, ακόμη και για ανθρώπους με υγιή ανάπτυξη μαλλιών.

Όμως, εάν λαμβάνει χώρα σημαντική σε ποσότητα τριχόπτωση, τότε αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και θα πρέπει να λάβουμε μέτρα. Υπάρχει η φυσιολογική τριχόπτωση κατά την οποία χάνουμε ημερησίως κάποιες τρίχες λόγω του γεγονότος ότι η τρίχα ανακυκλώνεται. 100.000 με 150.000 τρίχες βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής. Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από τον φυσιολογικό αριθμό των τριχών ημερησίως και κάποιες δεν ξαναεμφανίζονται.

Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση. Αυτή η τριχόπτωση ονομάζεται παθολογική. Έτσι δημιουργείται αραίωση στο κεφάλι διαφόρων βαθμών η οποία ανάλογα με το μέγεθος και τη μορφή της αραίωσης, λέγεται Αλωπεκία.

Αιτίες της τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση εμφανίζεται και στα δύο φύλλα ανεξαρτήτως ηλικίας. Και για τα δύο φύλλα η γήρανση, η κληρονομικότητα, το άγχος, οι ορμονικές μεταβολές, η υπερβολική δόση φαρμάκων, δερματικές παθήσεις, μολύνσεις, λοιμώξεις, στερητικά προγράμματα διατροφής, χρήση προϊόντων με χημικά, έκθεση σε ακραίες φυσικές συνθήκες, ατμοσφαιρική μόλυνση, μολυσμένο νερό. Επίσης, η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη σε συγκεκριμένες τιμές είναι μία αιτία της πτώσης των μαλλιών καθώς εκτός των άλλων ιδιοτήτων της επηρεάζει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας στο ανδρικό αλλά και στο γυναικείο σώμα.

Επίσης, έχουν σημειωθεί σαν σημαντικές αιτίες τριχόπτωσης ο διαβήτης καθώς και ο καρκίνος. Αυτά είναι τα πιο συνήθη αίτια της τριχόπτωσης και για τα δύο φύλα, αλλά στις γυναίκες ειδικά υπάρχουν και άλλα αίτια, όπως η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, ή άλλοι παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Μερικές φορές ακόμη και διάφορες μορφές μυκητίασης μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Έχει επίσης βρεθεί ότι μία σοβαρή μορφή τριχόπτωσης παρουσιάζεται σε ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη και καρκίνο. Υπάρχουν ακόμη άλλα αίτια, όπως όταν δεν εφαρμόζεται η κατάλληλη φροντίδα για τα μαλλιά. Επίσης οι βαφές των μαλλιών, η περμανάντ, τα εξτένσιονς και τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης και λουσίματος μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Επιπλέον και ειδικότερα όσον αφορά τα εξτένσιονς μαλλιών, που προστίθενται, ή προσαρμόζονται στα πραγματικά μαλλιά, χρησιμοποιώντας κόλλα, θέτει σε υπερβολική ένταση τις ρίζες των μαλλιών, και επομένως μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση των μαλλιών, και είναι μία από τις αιτίες της αραίωσης σε σημεία (traction alopecia).

Είδη Τριχόπτωσης

Φαλάκρα

Ανδρογενετική Αλωπεκία (φαλάκρα)

Η τριχόπτωση αυτού του τύπου εμφανίζεται σε άνδρες και σε γυναίκες κάθε ηλικίας. Δημιουργεί σταδιακά διάφορες αραιώσεις στο κεφάλι, συνήθως στην εμπρόσθια γραμμή, στους κροτάφους και στο πάνω μέρος του κεφαλιού μέχρι σε βαθμό λείανσης όπου δηλαδή δεν υπάρχει καθόλου τριχοφυΐα σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού συνήθως στους κροτάφους , αλλά σε βαθμό μέχρι και όλου του κεντρικού τμήματος του κεφαλιού, αφήνοντας μαλλιά μόνο στο στεφάνι γύρω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Γυναίκες που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση εμφανίζουν βαθμιαία αραίωση των τριχών σε όλο το κρανίο. Συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό εμφανίζεται στους άνδρες.

Γυροειδής αλωπεκία

Γυροειδής Αλωπεκία (Άστατες αραιώσεις)

Η τριχόπτωση είναι ασταθής και δημιουργεί τοπικές αραιώσεις 1-5 εκατοστών ή και περισσότερο, όπου το δέρμα γίνεται λείο χωρίς καθόλου τρίχες. Εκτός από το κεφάλι παρόμοιες αραιώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος. Εμφανίζεται αρχικά με μια ή περισσότερες αποψιλωτικές πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής ή. φρύδια, βλεφαρίδες, οι τρίχες του γενιού, των μασχαλών, του εφηβαίου και του σώματος. Οι τρίχες ελλείπουν τελείως και το δέρμα είναι λείο, λευκωπό και μαλακό, με αρχικά διευρυμένους πόρους. Υπάρχουν πολλές μορφές γυροειδούς, με ποικίλη πρόγνωση. Διακρίνεται σε τέσσερις τύπους: τον κοινό 83%, ατοπικό 10%, προϋπερτασικό 4% και μεικτό 3%. Κι εδώ η πρόγνωση ποικίλλει από τύπο σε τύπο.

Διαβάστε περισσότερα για τη γυροειδή αλωπεκία.

Αλοπεκία Έλξης

Έλξης αλωπεκία

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αλωπεκία έλξης είναι αλωπεκία από φυσική έλξη. Παραλλαγή παρουσιάσεις υπάρχουν με την ορολογία που είναι προαιρετική για διαφοροποίηση σκοπούς. Αυτό περιλαμβάνει αλωπεκία frontalislinearis (ALF), πιο γνωστό ως οριακό αλωπεκία και αλωπεκία σινιόν, που είναι πότε ένα σφιχτό κότσο τα μαλλιά προκαλεί τις αλλαγές έλξης. Μπορεί να προκληθεί επισης από τα εξτένσιονς μαλλιών.

Ολική αλωπεκία

Άλλα είδη τριχόπτωσης

 • Αλωπεκία totalis – πλήρη απώλεια του τριχωτού της κεφαλής. Είναι η πιο εκτεταμένη μορφή, στην οποία όλο το τριχωτό της κεφαλής πηγαίνει φαλακρός.
 • Αλωπεκία universalis – πλήρη απώλεια όλων των τριχών του σώματος.
 • Trichotillomania – Πρόκειται για τη συνήθεια του κάποιος εθελοντικά το τράβηγμα με το δικό μαλλιά τους ή συστροφή τους, μερικές φορές χωρίς να το συνειδητοποιούν. Το τριχωτό της κεφαλής και βλεφαρίδες είναι συχνά επηρεάζονται. Σε αντίθεση με μπαλώματα γυροειδής αλωπεκία, η οποία είναι απολύτως ομαλή, μπαλώματα μαλλιά σε trichotillomania δείχνουν σπασμένα-off τρίχες.
 • Tinea capitis – Tinea είναι ο ιατρικός όρος για μυκητιασική λοίμωξη, και κεφαλικό το κεφάλι μέσα. Tinea capitis είναι μυκητιασική λοίμωξη του τριχωτού της κεφαλής που ως επί το πλείστον επηρεάζει τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Φαλακρά σημεία δείχνουν συνήθως σπασμένα-off τρίχες.
 • Διάχυτη απώλεια μαλλιών – Αυτή είναι μια γενική αραίωση των μαλλιών, χωρίς συγκεκριμένες φαλακρός κηλίδες ή μοτίβα. Ενώ αυτός ο τύπος τριχόπτωσης μπορεί να μην είναι αισθητή για τους άλλους, συχνά το άτομο θα αισθανθεί τα μαλλιά τους δεν είναι τόσο παχύ ή πλήρη, όπως ήταν προηγουμένως.

Ρόλος και χρησιμότητα των μαλλιών

Φυσικός φραγμός & Θερμική μόνωση

Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η διατήρηση σταθερής και συγκεκριμένης θερμοκρασίας στον εγκέφαλο είναι απαραίτητη και μάλιστα ζωτικής σημασίας όσον αφορά την καλύτερη ασφαλέστερη και μακροχρόνια επιβίωση του. Ετσι, η τρίχα εξασφαλίζει στον άνθρωπο την καλύτερη και ασφαλέστερη μακροβιότητα του.

Αναλυτικά ο ρόλος των μαλλιών:

 • Προστασία από τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών, ερεθιστικούς παράγοντες της ατμόσφαιρας, μικρόβια κ.α.
 • Θερμική μόνωση εξασφαλίζοντας τη σταθερή θερμοκρασία που χρειάζεται το μυαλό για τη σωστή και τη μακροχρόνια επιβίωση του
 • Ανοσοπροστασία του οργανισμού μας μέσω της προστασίας του εγκεφάλου, επιρρεάζοντας άμεσα τη λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού και νευρικού μας συστήματος

Από το 2003 οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα θερμόαιμα ζώα που ακολουθούν δίαιτες περιορισμένης θερμιδικής απόδοσης παρουσιάζουν χαμηλότερη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σώματός τους και ζουν περισσότερο.
Ερευνητές στο ερευνητικό ινστιτούτο του La Jolla στο San Diego στην Καλιφόρνια αναφέρουν πως δοκιμάζοντας να μειώσουν την εσωτερική θερμοκρασία ποντικιών, μπόρεσαν να επιμηκύνουν τη διάρκεια των πειραματόζωων αυτών, μέχρι και 20 τις εκατό. Πέτυχαν να προσθέσουν τρεις μήνες επιπλέον ζωή στα ποντίκια, τα οποία σε κανονικές συνθήκες ζουν μέχρι δύο χρόνια.

Η χαμηλή θερμοκρασία σώματος και τα επίπεδα ορού δύο φυσικών χημικών ουσιών που παράγει ο οργανισμός σχετίζονται άμεσα με τη μακροζωία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Science.

Η έρευνα διεξήχθη στη Βαλτιμόρη και οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία για τη φυσική κατάσταση 1.500 ατόμων τα οποία παρακολουθούσαν ιατρικά από το 1958, με σκοπό να μελετήσουν τις μεταβολές της κατάστασης της υγείας τους με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, όσοι από τους συμμετέχοντες εμφάνιζαν χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος, χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και υψηλά επίπεδα της DHES παρουσίαζαν αυξημένο χρόνο επιβίωσης.

Οι φάσεις της ζωής μιας τρίχας

 • Αναγενής, που αποτελεί τη φάση ανάπτυξής της με έντονη δραστηριότητα του θυλάκου
 • Καταγενής, όπου ο θύλακος προετοιμάζεται για την απόπτωση της τρίχας
 • Τελογενής, που αποτελεί και το στάδιο ανάπαυσης του θυλάκου. Στο τέλος της, η τρίχα αποπίπτει, ο θύλακος ανασχηματίζεται και αρχίζει ένας νέος κύκλος.

Στις περιπτώσεις αυξημένης τριχόπτωσης και αραίωσης των μαλλιών, ο κύκλος της ζωής της τρίχας, γίνεται όλο και συντομότερος.

Μαλλιά και Ηλικία

Ο άνθρωπος μεγαλώνοντας χρειάζεται περισσότερα τα μαλλιά καθώς όλος ο οργανισμός του γίνεται πιο ασθενικός και ευάλωτος. Έτσι ο ρόλος των μαλλιών είναι σπουδαιότερος και πιο αναγκαίος.

Αντιμετώπιση της Τριχόπτωσης

Τα μαλλιά μας είναι ένα από τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που μας κάνει μοναδικούς στο ζωικο βασίλειο. Η ποικιλία χρωμάτων, ποιότητας αλλά και μάκρους σηματοδοτεί ακόμη και την κάθε ανθρώπινη φυλή ή φύλλο.

Μας προσδίδουν ομορφιά, ελκυστικότητα, δύναμη. Η κίνηση τους, το χτένισμα τους η μορφή του μας παρέχει μία επιπλέον εκφραστικότητα και έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Μας προσφέρουν κάλυψη και προστασία. Κατά συνέπεια ο ρόλος των μαλλιών μας είναι πολυδιάστατος.

Τι πρέπει να ξέρουμε και πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Η απώλεια των μαλλιών είναι μία κατάσταση που διαφοροποιείται σε κάθε άτομο παρόλο που κάποιες ενδείξεις είναι παρόμοιες σε κάθε περίπτωση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία καθώς και στην εξέλιξη της παραπάνω κατάστασης.

Γιαυτό θα ήταν σωστό η κάθε περίπτωση τριχόπτωσης η και αραίωσης των μαλλιών να αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

Η λοσιόν MEXIS αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση προβλήματος των μαλλιών είτε στην ανδογενετική αλωπεκία είτε στη γυροειδή είτε σε περιπτώσεις τριχόπτωσης, αδύνατων μαλλιών, μαλλιλων που σπάνε ή δε μακραίνουν. Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο προϊόν έχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που διαφοροποιείται στη συχνότητα εφαρμογής του, στην ποσότητα ανά χρήση, καθώς και στη διάρκεια παραμονής του στην περιοχή που μας ενδιαφέρει.